Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ανταπόκριση του democracynow 28-06-2010 για τη Συνοδο g20 στο Τορόντο...


Το παρακάτω κείμενο είναι μια περίληψη-απόδοση του περιεχομένου των 3 βίντεο από το democracynow σχετικά με τα γεγονότα στη Σύνοδο των G20 στο Τορόντο του Καναδά, που έγινε πριν απο μερικές μέρες. H αστυνομία στο Τορόντο έκανε συλλήψεις και επιχείρησε να διαλύσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν ειρηνικό χαρακτήρα. Εκανε έφοδο μάλιστα στο πανεπιστήμιο.

Η g20 συμφώνησε για μεγάλες περικοπές σε κοινωνικές παροχές ο νομπελίστας Τζοζεφ Στιγκλιτζ (Joseph Stiglitz) έκανε δήλωση σχετικά με τη συμφωνία των g20 και είπε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση χώρας που κατάφερε να βγει από την οικονομική κρίση με επιτυχία κάνοντας περικοπές.
Από την άλλη οι ηγέτες του g20 απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να θέτει κανόνες για τις τράπεζες...

Η Αστυνομία στο Τορόντο έκανε περίπου 600 συλλήψεις. Για πρώτη φορά
στην ιστορία του Τορόντο χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Πάνω απο 19.000 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν και μαζί με αυτούς και ένα τείχος 4 μιλίων χτίστηκε γύρω από τo Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο που συνεδριάζουν οι ηγέτες του g20... Τα έξοδα για την ασφάλεια και φρούρηση υπολογίζονται στο 1 δις δολάρια περίπου. Το Τορόντο μετατράπηκε σε φρούριο...

Είναι δύσκολο να μετακινηθείς στην πόλη αφού υπάρχουν περιοχές που  είναι περιορισμένη η κυκλοφορία. Ξοδεύτηκαν περίπου 1,2 δις λέει κάτοικος του Τοροντο απο τη Γουατεμάλα.
Έγιναν διαμαρτυρίες κατά των κρατικών πολιτικών διακρίσεων εις βάρος των ομοφυλοφίλων και εις βάρος ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλων ομάδων.. Εγιναν διαμαρτυρίες κατά πετρελαιο-αγωγών... Οι αστυνομικοί έκαναν ελέγχους για να αποθαρρύνουν τους διαδηλωτές...

Σκηνές στήθηκαν σε πάρκο στο Τορόντο ως μια μορφή διαμαρτυρίας γιατί με τα 1,2 δις δολάρια που δαπανήθηκαν για την ασφάλεια και τη φρούρηση θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης 80.000 ανθρώπων που έχουν πρόβλημα στέγασης. Επίσης η αστυνομία απέκτησε δικαίωμα να κάνει ελέγχους χωρίς ένταλμα σε όσους περπατούσαν σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από το τοιχίο ασφαλείας που χτίστηκε γύρω από το συνεδριακό κέντρο του τορόντο...

Ενας διαδηλωτής ονόματι Φράνσις διαδήλωνε κρατώντας ένα φέρετρο που έγραφε πάνω Δημοκρατία και δήλωσε ότι "σημερα 20 άνθρωποι θα πάρουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν ολόκληρο τον πλανήτη και αυτό είναι αντιδημοκρατικό να αποφασίζουν οι 20 πιο πλούσιες χώρες για όλους τους υπολοιπους..."

Για τις καταστροφές σε βιτρίνες πολυεθνικών δήλωσε διαδηλωτής:  "Δεν εχουμε στόχο ανθρώπους ουτε μικρές επιχειρήσεις αλλά πολυεθνικές μεγάλες επιχειρήσεις. Κανένας δεν τραυματίστηκε... οι επιχειρήσεις σκοτώνουν τον πλανήτη μας, αυτοί ασκούν τη βία..."

Οι ηγέτες του g20 έθεσαν ως στόχο να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα κατά το ήμιση μέχρι το 2013...

 

Οικονομολόγοι λένε ότι αυτό θα είναι η απαρχή για υπερβολικές αυξήσεις  στη φορολογία και περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα και παροχές... Στο 2ο βίντεο η Naomi Klein που έχει γράψει το βιβλίο Shock doctrine κατέβηκε στους δρόμους του Τορόντο αυτές τις μέρες και δίνει τη δική της ανταπόκριση... Λέει ότι τα μ.μ.ε έπαθαν κρίση υστερίας σχετικά με τα σπασμένα τζάμια και έλεγαν ότι ποτέ δεν έγιναν τέτοιας έκτασης επεισόδια αλλά αυτό είναι ψευδές γιατί στο παρελθόν είχαμε επεισόδια που έιχαν σαν αποτέλεσμα να καούν 16 περιπολικά...αλλά το πραγματικό πεδίο του εγκλήματος δεν ήταν οι σπασμένες βιτρίνες αλλά οι αποφάσεις των G20...  Αυτό που αποφασίστηκε ήταν ότι δε θα μπουν φόροι στις τράπεζες παρόλο που αυτές προκάλεσαν την κρίση, ούτε κάποιος φόρος-τέλος για τις διεθνείς συναλλαγές, δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις επιχορηγήσεις των πετρελαιοεταιριών κτλ που έχουν προκαλέσει τόσα περιβαλλοντικά προβλήματα...Οι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν το μισό τα κρατικά ελλείμματα μέχρι το 2013... Και θα το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για τις περικοπές λέγοντας ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο. Αυτοί που είναι οι αδύναμοι θα πληρώσουν το μάρμαρο... το λογαριασμό...

η G20 είναι ένας περίεργος και νέος θεσμός... Ξεκίνησε το 1999 ως Σύνοδος υπουργών οικονομικών σαν μια προέκταση του g8... Και η επέκταση σε 20 ήταν για να συμπεριληφθούν χώρες και οικονομίες όπως η Ινδία και η Κίνα που αναπτύσσονταν ραγδαία...  Οι χώρες που επιλέχτηκαν δεν ήταν οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες αλλά αυτές που είχαν στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ... π.χ. μπήκε η Σαουδική Αραβία αντί του Ιραν αντί για την Ταϊλάνδη μπήκε η Ινδονησία που ήταν πιο σημαντική στρατηγικά για τις ΗΠΑ.

Καλούνται τόσες αναπτυσσόμενες χώρες όσες ώστε να μην μπορούν να υπερβούν σε ψήφους τις δυτικές χώρες... Υπήρχαν πορείες σχετικά με το θέμα του πολέμου και σε κάποια από αυτές μια μητέρα ενός Καναδού στρατιώτη που είναι στο Αφγανιστάν μίλησε στο democracynow...  Δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαμαρτυρία παρά τη βροχή για να μεταφέρει το μήνυμα στους g20 ότι μια μητέρα σαν εμένα δε θέλει να συνεχιστούν οι αποστολές στρατιωτών στο Αφγανιστάν γιατί πεθαίνουν στρατιώτες και άμαχοι στο Αφγανιστάν και δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται εκεί...

Ανάμεσα στους εκατοντάδες των συλληφθέντων στο Τορόντο κατά τις διαδηλώσεις ενάντια στους G20 ήταν και δημοσιογράφοι. Ενας από αυτούς ήταν ο Jesse Rosenfeld –ανεξάρτητος δημοσιογράφος-, που ήταν απεσταλμένος της Guardian του Λονδίνου. Είναι επίσης δημοσιογράφος και στο Alternative Media Center. Συνελήφθη όταν κάλυπτε μια διαμαρτυρία στο Νοβοτελ –ξενοδοχείο του Τορόντο–  το Σάββατο 26 Ιουνίου.

Δήλωσε ότι έγιναν μαζικές συλλήψεις μαζί και δημοσιογράφων και οι αστυνομικοί δήλωναν ότι συλλαμβάνονται και οι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του τύπου. Τον ρώτησαν οι αστυνομικοί αν είχε κάποιο επίσημο έγγραφο-διαπιστευτήριο από τους διοργανωτές του g20.
Και εξιστορεί ότι είχε στείλει εμπρόθεσμα έγγραφα και από την εφημερίδα για να λάβει πάσο δημοσιογραφικό από τους διοργανωτές του g20 αλλά αυτοί κωλυσιεργούσαν προκειμένου τελικά να τον αποτρέψουν από το να πάει να καλύψει τη Σύνοδο αλλά δήλωσε ότι είχε πάσο από το Alternative Media Center… αλλά η αστυνομία δεν αναγνώριζε τα διαπιστευτήρια του κι έπρεπε να τα ελέγξουν. Και του είπαν ότι αυτά δεν είναι νομότυπα, τον συνέλαβαν επιτόπου, του όρμηξαν, του πέρασαν χειροπέδες, τον χτύπησαν στο στομάχι και στην πλάτη. Τους ρώτησε «γιατί με χτυπάτε αφού δεν αντιστέκομαι στη σύλληψη;» και του είπαν «μην αντιστέκεσαι στη σύλληψη». Στη συνέχεια του βίντεο κάνει καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης και ότι πολλοί κρατούμενοι ήταν χτυπημένοι αλλά κι ότι υπήρχαν κι άλλοι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν την ώρα που έκαναν τη δουλειά τους και κάλυπταν τα γεγονότα


Στο τέλος του βίντεο η Naomi Klein καλείται να μιλήσει για την καταστροφή στον κόλπο του Μεξικό αλλά παίρνει την ευκαιρία για να μιλήσει για την ιστορία του jesse Rosenfeld. Λέει ότι το 1,2 δις που ξοδεύτηκαν είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ξοδευτεί ποτέ από οποιαδήποτε πόλη που διοργάνωσε παρόμοια Σύνοδο… στο Pittsburgh το κόστος πριν ένα χρόνο είχε φτάσει στα 100 εκατομμύρια δολάρια και παρόλο που ο Καναδάς δεν έχει παρελθόν τρομοκρατικών επιθέσεων ξόδεψε 1,2 δις δολάρια. Και για να δικαιολογηθεί το υπέρογκο ποσό που δαπανήθηκε στήθηκε μια επιχείρηση επικοινωνιακή όπου η αστυνομία άφησε αυτοκίνητα να καίγονται για ώρες κτλ για να δείξει σε συνεργασία με τα μέσα για ποιο λόγο ήταν απαραίτητα τα μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν μεγαλύτερες ζημιές από οργανωμένους εγκληματίες όπως αποκαλούσαν τους διαδηλωτές… και έτσι αυτή η απραξία της αστυνομίας οδηγούσε μετά σε μαζικές και αθρόες συλλήψεις και επιχειρήσεις σκούπας διαδηλωτών. Αν ήθελαν να συλλάβουν όσους έκαναν ζημιές, έσπασαν βιτρίνες κτλ θα το έκαναν την ώρα που γινόταν και δε θα περίμεναν για να κάνουν επιχειρήσεις σκούπα μετά σε εντελώς άσχετα μέρη της πόλης… Κοινώς η αστυνομία χρησιμοποίησε τις ενέργειες κάποιων ακτιβιστών ως πολιτική κάλυψη και άλλοθι για να κάνει συλλήψεις-σκούπα…

Και μετά μιλάει για τη σχέση της οικολογικής καταστροφής στον κόλπο του Μεξικού και τις αποφάσεις των G20 και λέει ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες κτλ έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και προκαλούν μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος και ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα εναντίον τους αλλά οι G20 δεν έχουν την πρόθεση να το κάνουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου